середу, 27 липня 2022 р.

 Видатний байкар

     2 лютого  виповнилося 210 років від дня народження Євгена Павловича Гребінки (1812 - 1848), українського письменника, байкаря, перекладача, педагога, громадського діяча.
     Народився письменник на хуторі Убіжище Пирятинського повіту. Цей куточок полтавської землі став не лише місцем народження майбутнього письменника, а й епіцентром його мистецьких роздумів. Мальовничі пейзажі малої батьківщини органічно впліталися в його твори. Протягом всього життя він пам’ятав про землю своїх предків, завжди повертався сюди й саме тут знайшов свій останній притулок 1848 року (помер письменник 15 грудня 1848 року в Санкт-Петербурзі). За волею самого митця його тіло перевезли до рідного Убіжища.
     Письменник, поет та байкар Євген Гребінка прожив 36 років. Майже половину життя займався літературною діяльністю. За 15 років надрукував понад 50 повістей, романів та оповідань.Українською мовою усі твори Євгена Гребінки вперше були опублікувані 1878 року.

Іван Франко про творчість автора говорив так: «Як байкопис, займає Гребінка перше місце в нашім письменстві. Його байки визначаються ярким національним і навіть спеціально лівобережним українським колоритом, здоровим гумором і не менше здоровою суспільною і ліберальною ( тобто волелюбною) тенденцією».
     Найвизначніше місце в художньому доробку Є.П. Гребінки посідають байки: «Зозуля та Снігир», «Сонце да Хмари», «Школяр Денис», «Вовк і Огонь» та інші. Перу Євгена Гребінки належить кілька українських ліричних поезій, понад сорока повістей, романів і оповідань. Більш відомий роман “Чайковський” про події визвольної війни 1648—1654 років, де створене широке епічне полотно, на якому зобразив суворе життя козаків, їхню мужність і вірність у дружбі.
Й досі живуть його кращі твори серед нас, які не тільки дають естетичну насолоду, а й сприяють зміцненню єдності нашого народу.



Немає коментарів:

Дописати коментар

 Тиждень поезії.  Бібліотека долучилась до проведення всеукраїнської інформаційно - просвітницької акції "Національний тиждень читання....