понеділок, 13 березня 2023 р.


 Натураліст, мислитель, гуманіст.

12 березня - 160 років від дня народження Володимира Вернадського (1863 - 1945), ученого з світовим ім'ям, видатного природодослідника, мислителя, організатора і першого президента Української Академії Наук, основоположника генетичної мінералогії, гео- та біогеохімії.

З ім'ям Вернадського пов'язані перші дослідження і використання енергії атома. Наголошував на відповідальності вчених перед суспільством, застерігав щодо можливого використання атома для самознищення.

Від 1916 року головною науковою метою Володимира Вернадського стало вивчення живої речовини і життя як космічного феномену.

У 1920 році очолює Мінералогічний і Геологічний музеї, радіохімічну лабораторію. Організовує експедицію М. Кулика до Сибіру, на місце падіння у 1908 році Тунгуського метеорита.

З 1927 року вчений часто буває в Європі, де працює в бібліотеках, виступає з доповідями і читає курси з геохімії, біогеохімії, радіогеології. Його статті з'являються в багатьох європейських наукових журналах. Володимира Вернадського обирають членом Паризької Академії Наук з мінералогії.

Пише книжку "Наукова думка як планетарне явище"(видана лише після смерті вченого в 1977р,).

Головний здобуток Вернадського Володимира Івановича - вчення про біосферу як цілісну природну систему, а також про ноосферу - впливу людського розуму на навколишній світ.

Володимир Вернадський - засновник Національної бібліотеки Української держави в Києві.

У книжковому фонді Вищебулатецької сільської бібліотеки - філії є книга "Видатні постаті в історії України ХХ ст.", де вміщено короткі біографічні відомості про видатного вченого. Книга буде цікава всім, хто цікавиться історією нашої держави.


Немає коментарів:

Дописати коментар

 Калейдоскоп імен.