середа, 3 липня 2024 р.


 Україні віддана душею.

До 175 - річчя від дня народження Олени Пчілки.

Серед видатних діячів української культури почесне місце належить Олені Пчілці (Ользі Петрівні Косач - Драгомановій) - письменниці, громадській діячці, матері Лесі Українки.

Народилася Ольга Петрівна Драгоманова 29 червня 1849 року в повітовому містечку Гадячі на Полтавщині в родині з вільнолюбними і високоосвітніми традиціями.

Свій творчий шлях Олена Пчілка розпочала з перекладів. 1876 року вийшла друком у Києві її книжка "Український народний орнамент", яка принесла Олені Пчілці славу першого в Україні знавця цього виду народного мистецтва. У 1886 році виходить перша збірка поезій Олени Пчілки "Думки - мережанки".

У 1903 році Олена Пчілка на відкритті пам'ятника Іванові Котляревському в Полтаві, незважаючи на заборону будь -яких українських виступів, виголосила промову українською мовою. Протягом усього життя Ольга Петрівна наполегливо боролася за майбутнє відродження національної культури, за право говорити, писати й друкувати книжки українською мовою.

Олена Пчілка була першою жінкою членом - кореспондентом АН України (1927).

Олена Пчілка відома не лише як автор віршів, оповідань, байок, публіцистичних виступів, вона була визначним ученим - літературознавцем, етнографом, фольклористом. 

На інформхвилинці у бібліотеці Левченко Галина ознайомила користувачів з цікавими фактами з життя української письменниці, з книгами Олени Пчілки, які є у фонді бібліотеки.

Творчість Олени Пчілки багатогранна і дуже цікава.

Олена Пчілка пройшла довгий і складний творчий шлях, краща частина її літературної спадщини заслужено ввійшла до культурної скарбниці українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

 29 серпня - День пам'яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.