середа, 11 січня 2023 р.

 Забуваючи своє минуле, ми втрачаємо право на майбутнє.

Щороку 12 січня в Україні відзначається День Українського Політв'язня. Відзначається на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання.

Традиція відзначення Дня Політв'язня запроваджена 1975 року з пропозиції В'ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату обрали невипадково. 12 - 14 січня 1972 року  радянська влада провела найбільшу репресивну акцію проти українських дисидентів.

В 60-ті роки в Україні заявили про себе багато молодих поетів, художників, істориків, публіцистів - Василь Стус, Валентин Мороз, В'ячеслав Чорновіл, Іван Світличний, Святослав Караванський, Євген Сверстюк, Михайло Брайчевський. Вони мали сміливість виступити проти державного курсу на знищення української культури.Ідеї руху "шістдесятників" розповсюдились по всій Україні, але центр вільнодусмтва знаходився у Києві. 

12 січня 1972 року в Києві та Львові почалися арешти, які тривали три дні. За ці дні було затримано Василя Стуса, В'ячеслава Чорновола, Стефанію Шабатуру, Івана Світличного, Михайла Осадчого та інших відомих "шістдесятників". Арештовано було практично всіх провідних діячів національно-демократичного руху України. Їх обвинувачували в антирадянській агітації та пропаганді, а проти деяких сфабрикували звинувачення в кримінальних злочинах. Майже всі підсудні отримали максимально суворі вироки.

Саме 12 січня - день початку арештів 1972 року, став Днем Українського Політв'язня.

У 2014 році Росія окупувала Крим, розпочала війну на Донбасі. Російський режим розгорнув гібридну війну, частиною якої є терор проти українців. Десятки українців, зокрема і мешканців Криму, були незаконно заарештовані та засуджені на території окупованого півострову чи в Росії, або чекають на вироки від держави-агресора.

Українці з сумом, але й з вірою і надією відзначають День Українського Політв'язня. Вільний український дух придушити неможливо.

Ми  подумки з тими, хто сьогодні перебуває в неволі.

Вдячні тим, хто пройшов через випробування, не зрадивши себе і України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

 29 серпня - День пам'яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.