понеділок, 15 травня 2023 р.


 Павло Скоропадський .

15 травня - 150 років від дня народження Скоропадського Павла Петровича( 1873 - 1945) - відомого військового, громадського, політичного діяча, гетьмана України(1918).

Народився в Німеччині в українській родині. Належав до відомого старшинського козацького роду. Скоропадський пройшов дві війни - російсько - японську та Першу світову. Завдяки великій популярності Залізного Гетьмана, як називали П. Скоропадського, 6 жовтня 1917 року в Чигирині його було обрано військовим отаманом Вільного козацтва. Один із організаторів оборони України від наступу більшовицьких військ.

Гра долі підняла його на зовсім короткий час (з 29 квітня по 14 грудня 1918 р.) на вершину влади: 29 квітня 1918 року став гетьманом України. Перебуваючи при владі будував українську державу. Упродовж правління Павла Скоропадського уряд ухвалив близько 400 законодавчих актів. Універсалами Скоропадського були створені Українська Академія Наук, українські університети - у Києві та Кам'янці Подільському, 150 українських гімназій. Україна досягла певних успіхів у галузі науки, освіти та культури. Незважаючи на певні успіхи, гетьманський уряд не мав широкої підтримки в Україні.

14 грудня 1918 року гетьман зрікся влади, виїхав до Німеччини.

Наслідки власних політичних рішень дорого коштували гетьманові: оголошений поза законом, змушений був шукати притулку за кордоном.

Під час Другої світової війни Павло Скоропадський сприяв звільненню українських військовополонених з німецьких концтаборів.

Протягом 1938 - 1941 років Скоропадський намагався згуртувати всі українські сили в діаспорі.

Помер 26 квітня 1945 року внаслідок поранень, отриманих під час бомбардування. 

Постать гетьмана Павла Скоропадського неоднозначна. Ким же він був насправді? Відповідь на це питання допоможуть знайти історичні книги.


Зокрема, книга історика В Савченка  "Павло Скоропадський - останній гетьман України". При написанні книги автор використав архівні матеріали, документальні джерела, спогади учасників подій.

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Калейдоскоп імен.