субота, 18 травня 2024 р.

 Вишита мудрість поколінь.

Вишивка - один із найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості.

У процесі історичного й культурного розвитку в Україні в кожній місцевості утворилися характерні орнаментальні мотиви й композиції, колірна гама, специфічні техніки вишивки. Дуже поширеним на вишитих виробах є рослинний орнамент. В українських вишивках збереглася значна кількість геометричних орнаментів, які мали в давнину магічний зміст. Вишивки були своєрідним оберегом від злих сил.

Вишивка - це душа та пам'ять народу.

Щороку у третій четвер травня в Україні відзначається Всесвітній день вишиванки. В 2024 році День вишиванки святкуємо 16 травня.

Першим модником, хто пішов на поєднання вишиванки з європейським одягом, був Іван Франко.

Олена Пчілка стала першою жінкою, яка за часів заборон всього українського, носила вишиванку і ввела її в моду.

Українці вірили, що вишиванка є оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті, і намагалися закодувати в орнаменті щастя, долю, життя та волю.

До Всесвітнього дня вишиванки бібліотека підготувала народознавчу мандрівку. Користувачі бібліотеки здійснили онлайн екскурсію до музею Олеся Гончара та переглянули колекцію українського жіночого та чоловічого вбрання. Колекція сподобалась, експонати можна розглянути з усіх сторін.

Немає коментарів:

Дописати коментар

 29 серпня - День пам'яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.