вівторок, 28 травня 2024 р.


 Аристократ духу.

27 травня - 95 років від дня народження видатного українського письменника Романа Іваничука.

Роман Іваничук народився 27 травня 1929 року у селі Трач на Прикарпатті.

Закінчив філологічний факультет Львівського університету (1957). 

Як розповідав письменник, до написання історичних романів його спонукав літературознавець Григорій Нудьга. Починаючи з кінця 60 - х років Іваничук звертається до історичної прози. Перший історичний роман "Мальви"(1968) - розповідь про трагічні сторінки минувшини українського народу, в романі розкрито тему яничарства. Романи "Черлене вино", "Манускрипт з вулиці Руської" тематично охоплюють період української історії 15 -17 століття. Романи "Вода з каменю", "Четвертий вимір", "Шрами на скалі" розповідають про життя видатних синів українського народу - Маркіяна Шашкевича, Миколу Гулака, Івана Франка. Романи "Вода з каменю", "Четвертий вимір" відзначені Державною премією імені Т. Г. Шевченка (1985). У романі "Торговиця" описано духовне й політичне життя містечка Коломия. Роман Іваничук - автор 20 історичних творів, в яких він намагається заповнити білі плями в нашій історії, розповідає про видатних діячів України минулих років.

У бібліотеці діє виставка книг автора "Майстер українського роману", на якій представлені книги Іваничука, які є у фонді бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

 29 серпня - День пам'яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.